Áfonya

A fekete áfonyára egyre többen tekintenek gyógynövényként magas vitamin és ásványianyag tartalma miatt. Igen gazdag A- és C-vitamin forrás, rostartalma miatt pedig jótékony hatással van az emésztésre. Mind gyermekek és felnőttek számára kiváló nassolnivaló. Fogyasztása során figyelembe kell azonban venni a mennyiséget, nagyobb adag elfogyasztása esetén ugynis gyomorösszehúzó hatása lehet. Hogy mikor kínálhatjuk a babát feket áfonyával, igen eltérő véleményen vannak a szakértők. Egyesek már 8 hónaptól megengedettnek tartják, mások a "12 hónap alatt bogyót nem" elvet vallók, pedig csak másfél éves kor után tartják ideálisnak az áfonya bevezetését. Vannak akik a szederhez, eperhez és málnához hasonlóan a fekete áfonya allergizáló hatásától tartanak. Erről a gyümölcsől azonban tudni kell, hogy nem mutat semmi rokonságot az előbb felsorolt aprómagvasokkal. Az allergia kialakulásának a fekete áfonya fogyasztása során igen alacsony az esélye.

Fekete áfonyás bébiétel receptek

Almás - áfonyás desszert

Hozzávalók:
  • fél dl joghurt
  • 1 cs vaníliás cukor
  • egy csipet őrölt fahéj
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • 1-2 evőkanál aszalt áfonya
  • 2 édesebb alma
  • gabonapehely
Elkészítés:
Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk fel. Tegyük oda egy kevés vízben párolni. Az aszalt áfonyát tegyük egy-két percre forró vízbe, hogy megpuhuljon. Ezután pürésítsük őket, majd keverjük hozzá a a joghurtot, vaníliát és fűszereket. Adjunk hozzá annyi gabonapehelyhet, hogy kicsit sűrűbb állagú legyen.

Ropogós áfonyakrém

Hozzávalók:
15 dkg friss áfonya 4 dkg zabpehely
Elkészítés:
Melegíts fel egy lábosban egy kis vizet, majd szórd bele az áfonyát és a zabpehely felét. Sűrű kevergetés mellett főzd kb 15 percig, míg az áfonya megpuhul. Öntsd a kész pürét egy tálkába és add hozzá az - óvatosan villával áttört - maradék zabpelyhet. Így a krém necsak finom de ropogós is lesz.

Hirdetés

FIGYELEM!

Anyagaink tájékoztató és ismeretterjeszto jellegűek, így nem pótolhatják az orvossal, védőnővel, gyógyszerésszel vagy más egészségügyi szakemberrel való személyes konzultációt!

A természetes gyógymód is lehet veszélyes

Az édesanya általában a legjobbat akarja a gyermekének. Az ételek közül az egészségeset és főként a vegyszer, tartósítószer, és egyéb színezőanyagtól mentes ételeket kínálja szeme fényének. Ugyanez a helyzet a gyermek megbetegedése esetén, sokan közülünk szeretné megúszni...

Almát minden formában!

Az almában nem csupán az a jó hogy az egyik vitaminokban leggazdagabb gyümölcsünk, hanem az is, hogy már a baba első ételei között szerepelhet. Ismeretes a bölcs, régi mondás: "Naponta egy alma távol tartja az orvost." Nem véletlen, hiszen az alma bőven tartalmaz létfontosságú, és egészségmegőrző anyagokat mint pl A-, B-komplex, és a héjában..

Zöldséget, gyümölcsöt, de milyen formában?

Köztudott, hogy szinte minden gyümölcs és zöldség magas vitamin és ásványi anyag forrás, sok közülük magas rosttartalma miatt kitűnő emésztésjavító hatással is bír, így az egészséges táplálkozás alapfeltétele azok napi fogyasztása. Nem kérdés, hogy ez igaz ez a a babák táplálkozására is.

Nyári gyümölcsök téli babáknak

Mivel az anyatej mellett az igen tápláló és vitamindús gyümölcsök jelennek meg elsőként a baba étrendjében, érdemes előre gondolkodni és biztosítani, hogy mire eljön a tél, babánk akkor se nélkülözze a friss, zamatos csemegét. A megoldás igen egyszerű: a gyümölcsöket le lehet fagyasztani.