Életkor | Gyümölcs | Zöldség | Hús |
---|---|---|---|
4-6 | alma, őszibarack, meggy, avocado | krumpli, sárgarépa, sütőtök, cékla, édeskömény/gumó | - |
7 | banán, körte, narancs, gesztenye, citrom | paradicsom, cukkini, saláta(főzelék), brokkoli, fehérrépa, pasztinák, zeller, spárga, tök, uborka(sütve v.főzve), zöldborsó(püré) | csirke, pulyka |
8-9 | szilva, ringló, sárgabarack, görögdinnye | zöldborsó, karalábé, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, csicsóka, vöröshagyma és fokhagyma(sütve v.főzve) | marha, sertés, csirkemáj(csak heti egyszer) |
10-11 | szőlő (magozott) | káposzta, padlizsán, zöldbab, rebarbara, mángold, spenót v.sóska(heti1x) | 45 |
12 | - | uborka (nyersen v. sav.-va), retek, vörös-és fokhagyma (nyersen), szójatofű, szójatej, lencse, sárgaborsó, feles borsó, bab, csicseriborsó, szójabab, paprika | édesvízi hal, tengeri hal |
18 | kivi, ribiszke, feketeribiszke, szeder, egres, csipkebogyó, áfonya, som, málna, eper, szamóca, déligyümölcs | - | - |
Életkor | Tejtermék | Gabona | Egyéb |
---|---|---|---|
4-6 | gabonapelyhek, zab, rizs, kukorica | - | |
7 | sajt, túró | kölesliszt, kukoricaliszt | étolaj(1kk 1dl főzelékhez), petrezselyem, zellerlevél, kapor, metélőhagyma |
8-9 | natúr joghurt, kefir | árpapehely, rozspehely | bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, szurokfű, citromfű, lestyán |
10-11 | - | - | főtt tojássárga (heti 1-2x) |
12 | tehéntej, vaj, tejszín , tejföl, juhtúró, juhsajt | teljes kiőrl. gabonák, köles | méz, tojásfehérje, mandula, mogyoró, napraforgó, tökmag, gyógynövény-teák |
18 | - | - | - |
Első körbe tisztázni érdemes, hogy pontosan mit is jelent a székletelési probléma. A babák esetében a székletürítés gyakorisága igen eltérő lehet, van, aki naponta, van aki pusztán 10-12 naponta üríti székletét. A székletürítés gyakoriságának önmagában még semmi köze a székrekedéshez. Székrekedésről akkor beszélünk, ha a babán látszik,
Az édesanya általában a legjobbat akarja a gyermekének. Az ételek közül az egészségeset és főként a vegyszer, tartósítószer, és egyéb színezőanyagtól mentes ételeket kínálja szeme fényének. Ugyanez a helyzet a gyermek megbetegedése esetén, sokan közülünk szeretné megúszni...
Az almában nem csupán az a jó hogy az egyik vitaminokban leggazdagabb gyümölcsünk, hanem az is, hogy már a baba első ételei között szerepelhet. Ismeretes a bölcs, régi mondás: "Naponta egy alma távol tartja az orvost." Nem véletlen, hiszen az alma bőven tartalmaz létfontosságú, és egészségmegőrző anyagokat mint pl A-, B-komplex, és a héjában..
Köztudott, hogy szinte minden gyümölcs és zöldség magas vitamin és ásványi anyag forrás, sok közülük magas rosttartalma miatt kitűnő emésztésjavító hatással is bír, így az egészséges táplálkozás alapfeltétele azok napi fogyasztása. Nem kérdés, hogy ez igaz ez a a babák táplálkozására is.
Mivel az anyatej mellett az igen tápláló és vitamindús gyümölcsök jelennek meg elsőként a baba étrendjében, érdemes előre gondolkodni és biztosítani, hogy mire eljön a tél, babánk akkor se nélkülözze a friss, zamatos csemegét. A megoldás igen egyszerű: a gyümölcsöket le lehet fagyasztani.