Mango

A mangó tele van A, B és C- vitaminnal, tartalmaz vasat, káliumot és proteint. Igen magas a karotin tartalma, mint ahogy a legtöbb gyümölcsnek. Ezek a karotinok csökkentik a rák és a egyes szív problémák kialakulásának az esélyét. Ugyanezen anyagok védelmet nyújtanak a megfázás ellen is. A mangó igen alacsony zsír-, de magas rosttartalmú gyümölcs.
Mint ahogy egyéb déli gyümölcsök esetében a mangó bevezetésének idejét illetően is megoszlik a szakemberek véleménye.
Bár a mangónak is mint a legtöbb trópusi gyümölcsnek lehet allergizáló hatása, ez a hatása leginkább kiütésekben jelentkezik nem pedig életveszélyes fulladásos tünetekben.
Az allergiás tünetek is nagy részben elkerülhetők ha egy -két szabályt betartunk. Mivel ez a gyümölcs az allergéneket főleg héjában hordozza, ha meghámozzuk nagy eséllyel kerülhetjük a kiütések megjelenését.

Mindezek mellett legjobb, ha bevezetését a 12 hónap tájékára halasztjuk, így biztonságosabbá téve a mangó fogyasztását. Amennyiben a mangót már azonnal vásárlás után szeretnénk elkészíteni, érdemes az enyhén puha, sárgás-pirosas színű darabok közül választani. Ha elkészítésével ráérünk, akko ne aggódjunk, mert utóérő növény, így a hűtőben tárolva egy-két nap alatt megérik.
Az érett és puha gyümölcsöt nem szükséges megpárolni, ill főzni, mielőtt babánknak tálalnánk. Ha viszont a szülő nem tudja megállni, hogy kicsinyét már 12 hónapos kor alatt ezzel az üdítő gyümölccsel kínálja, akkor érdemes azt enyhén, rövid ideig, fedő alatt párolni.

Hirdetés

FIGYELEM!

Anyagaink tájékoztató és ismeretterjeszto jellegűek, így nem pótolhatják az orvossal, védőnővel, gyógyszerésszel vagy más egészségügyi szakemberrel való személyes konzultációt!

A természetes gyógymód is lehet veszélyes

Az édesanya általában a legjobbat akarja a gyermekének. Az ételek közül az egészségeset és főként a vegyszer, tartósítószer, és egyéb színezőanyagtól mentes ételeket kínálja szeme fényének. Ugyanez a helyzet a gyermek megbetegedése esetén, sokan közülünk szeretné megúszni...

Almát minden formában!

Az almában nem csupán az a jó hogy az egyik vitaminokban leggazdagabb gyümölcsünk, hanem az is, hogy már a baba első ételei között szerepelhet. Ismeretes a bölcs, régi mondás: "Naponta egy alma távol tartja az orvost." Nem véletlen, hiszen az alma bőven tartalmaz létfontosságú, és egészségmegőrző anyagokat mint pl A-, B-komplex, és a héjában..

Zöldséget, gyümölcsöt, de milyen formában?

Köztudott, hogy szinte minden gyümölcs és zöldség magas vitamin és ásványi anyag forrás, sok közülük magas rosttartalma miatt kitűnő emésztésjavító hatással is bír, így az egészséges táplálkozás alapfeltétele azok napi fogyasztása. Nem kérdés, hogy ez igaz ez a a babák táplálkozására is.

Nyári gyümölcsök téli babáknak

Mivel az anyatej mellett az igen tápláló és vitamindús gyümölcsök jelennek meg elsőként a baba étrendjében, érdemes előre gondolkodni és biztosítani, hogy mire eljön a tél, babánk akkor se nélkülözze a friss, zamatos csemegét. A megoldás igen egyszerű: a gyümölcsöket le lehet fagyasztani.