Sárgarépa

A sárgarépa a bébiételek egyik legértékesebb összetevője. A babák és mamák örömére már igen korai kortól, a 6 hónaptól (tápszeres babák esetén 4. hónaptól) adható ez a tápanyagokban igen gazdag csemege. Bár babánk valószínűleg fütyülni nem fog tudni megtanulni a répa fogyasztásának eredményeként, de e nagyszerű zöldség megakadályozza a gyermeketet oly gyakran bántó puffadást és székrekedést is.
A szervezet a répa bétakarotin tartalmát A-vitaminná alakítja át, ami a jó látás nélkülözhetetlen vitaminja. A répa gazdag flavonoidokban és illóolajokban.
A karotin erősíti az immunrendszert, és egyes vizsgálatok szerint a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.
Érdekesség: A legtöbb zöldséghez képest a sárgarépa tápanyagtartalma (bétakarotin tartalma) jobban hasznosítható az emberi szervezet számára, ha főzzük, vagy pároljuk, mint nyersen. Ha az ételt némi zsírral is kiegészítjük, akkor a karotintartalom még jobban hasznosul.

Sárgarépás bébiétel receptek

Sárgarépás burgonya egészen piciknek

Hozzávalók:
1 db közepes méretű burgonya, 1 db sárgarépa
Elkészítés:
A burgonyát felarítjuk odatesszük párolni (párolással több értékes tápanyag marad meg). Ha félig megpuhult akkor a felaprított sárgarépát is hozzáadjuk. Ha készen van, akkor pépesítjük.

Almás-répás bébiétel

Hozzávalók:
1 db közepes répa, 1 kisebb db fehérrépa, 1db közepes alma, 1db burgonya
Elkészítés:
A sárgarépát, fehérrépát és burgonyát megpucoljuk, felkarikázzuk, majd bő vízben főzzük. Az almát megpucoljuk, kimagozzuk, majd felaprítjuk és egy kis tálkában hozzáadjuk a már megfőtt zöldségeket. Az egészetsszeturmixoljuk, míg krémes állagú nem lesz.

Citromos-mézes répatorta

Hozzávalók:
15 dkg sárgarépa, 15 dkg méz, 10 dkg vaj , 3 tojás , fél citrom , 10 dkg őrölt dió/mandula , 20 dkg köles/kukorica liszt , fél cs sütőpor, porcukor, csipet só
Elkészítés:
A sárgarépát megreszeljük (apróra). A tojások sárgáját a mézzel kikeverjük, majd ehhez fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat. Hozzáadogatjuk a fél citrom levét, a csipet sót, fűszert, diót, reszelt répát.
A lisztet és a sütőport is belekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük szintén beleadjuk a masszába.
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tortaformát kivajazunk.
A masszát a formába öntjük, kb 40 percig sütjük.
Ha kész, porcukorral meghintjük.

Hirdetés

FIGYELEM!

Anyagaink tájékoztató és ismeretterjeszto jellegűek, így nem pótolhatják az orvossal, védőnővel, gyógyszerésszel vagy más egészségügyi szakemberrel való személyes konzultációt!

A természetes gyógymód is lehet veszélyes

Az édesanya általában a legjobbat akarja a gyermekének. Az ételek közül az egészségeset és főként a vegyszer, tartósítószer, és egyéb színezőanyagtól mentes ételeket kínálja szeme fényének. Ugyanez a helyzet a gyermek megbetegedése esetén, sokan közülünk szeretné megúszni...

Almát minden formában!

Az almában nem csupán az a jó hogy az egyik vitaminokban leggazdagabb gyümölcsünk, hanem az is, hogy már a baba első ételei között szerepelhet. Ismeretes a bölcs, régi mondás: "Naponta egy alma távol tartja az orvost." Nem véletlen, hiszen az alma bőven tartalmaz létfontosságú, és egészségmegőrző anyagokat mint pl A-, B-komplex, és a héjában..

Zöldséget, gyümölcsöt, de milyen formában?

Köztudott, hogy szinte minden gyümölcs és zöldség magas vitamin és ásványi anyag forrás, sok közülük magas rosttartalma miatt kitűnő emésztésjavító hatással is bír, így az egészséges táplálkozás alapfeltétele azok napi fogyasztása. Nem kérdés, hogy ez igaz ez a a babák táplálkozására is.

Nyári gyümölcsök téli babáknak

Mivel az anyatej mellett az igen tápláló és vitamindús gyümölcsök jelennek meg elsőként a baba étrendjében, érdemes előre gondolkodni és biztosítani, hogy mire eljön a tél, babánk akkor se nélkülözze a friss, zamatos csemegét. A megoldás igen egyszerű: a gyümölcsöket le lehet fagyasztani.