Mit tegyünk ha a babának/kisgyermeknek székrekedése van?

Első körbe tisztázni érdemes, hogy pontosan mit is jelent a székletelési probléma. A babák esetében a székletürítés gyakorisága igen eltérő lehet, van, aki naponta, van aki pusztán 10-12 naponta üríti székletét. A székletürítés gyakoriságának önmagában még semmi köze a székrekedéshez. Székrekedésről akkor beszélünk, ha a babán látszik, hogy ürítenie kell, de nem sikerül, erőlködik, kipirosodik az arca, nyög, tehát érezhető, hogy nem sikerül a természetes szükségletét elvégezni. Ha a baba csak 10 naponta kakil, de minden gond és erőlködés nélkül, és a köztes napokon sem jelentkeznek nála az ürítési igény jelei, akkor a jelenség nem tekinthető kórosnak. A későbbi években, 2- 3 éves korban még gyakrabban jelentkezik a kemény széklet probléma. Itt már a háttérben nem csupán táplálkozási, hanem sok esetben lelki tényezők is állhatnak. Főként a bilire szokás idején alakulhat ki félelem a gyermekben a székletüritéssel kapcsolatban, ennek oka lehet a szándékos visszatartás, aminek következményeként a széklet későbbi ürítése még intenzívebb fájdalommal jár. Előfordulhat az is, hogy a gyermek bölcsibe kerül, az új környezet, a kezdeti félelem is okozhatja a székrekedést, pontosabban a széklet tudatos visszatartását. Pontokba szedve tehát:

A székrekedés kialakulása a következő okokkal magyarázhatóak:

kisbabáknál: 1. Váltás anyatejről tápszerre 2. Kevés folyadék bevitele, pl nyáron erre különösen ügyelni kell! Igen sok esetben alakul ki székrekedési probléma kánikula idején, hiszen ilyenkor a folyadék igény is megnövekszik, illetve a belek mozgása is lassulhat 3. túl kevés rosttartalmú étel, gyümölcs, zöldség fogyasztása nagyobb gyermekek (1, 5 - 3 éves) esetében: túl korai szobatisztaságra szoktatás érzelmi-lelki tényezők, stressz, félelem, stb kevés mozgás, szaladgálás

Megoldási javaslatok kicsiknél/nagyoknál is:

  • Rostban gazdag táplálkozás: a rostok a belekben vizet kötnek meg, így biztosítva , hogy a belek ne száradjanak ki, így a "széklet" nem keményedik be
  • Elegendő folyadékfogyasztás
  • Kifejezetten székletlazító gyümölcsök fogyasztása: szilva, őszibarack, füge, meggy, sütőtök
  • Egy csepp olaj az ételekbe, pl főzelékbe, pépekbe
  • Hasfogó ételek elhagyása: kekszek, banán, kakaó, alma, rizs
  • Kisebbeknél a pocak lágy körkörös irányban masszírozása, lábak felhúzása hashoz közelítás, majd kinyújtás, a nagyobbaknál sok mozgás, szaladgálás
  • Bölcsődei óvodai problémák tisztázása, stresz csökkentése
Megjegyzés: az életkornak megfelelő ételek kiválasztásához lásd: Hozzátáplálás táblázat

Ha a fenti megoldási javaslatok végképp nem segítenek, fordulhatsz a következő székletlágyító megoldásokhoz. Figyelem! Ezek alkalmazásáról kérd orvosod, gyógyszerészed véleményét!

1. laktulóz szirup:

ez a bélben hat, vizvisszatartó hatása van, így nem engedi bekeményedni a székletet. Krónikus esetben célszerű több napig adni, míg kialakul a rendszeres és fájdalommentes székelés. A babához kíméletes, nincs rossz íze, nem hajtja meg kellemetlenül, egyszerűen csak lazít a székleten, és nagy eséllyel segít a probléma megoldásában.

2. glicerin kúp: a végbélnyílást sikosítja, így segíti a széklet könnyebb kicsusszanását. Ez a kú viszont nem oldja meg önmagában a fenti problémákat, ritkább esetben pusztán a fájdalomtól való félelmet enyhíti. Orvos véleménye szükséges!

Amennyiben a fenti módszerek egyike sem segít, feltétlenül forduljunk orvoshoz!


Hirdetés

style="display:block" data-ad-client="ca-pub-7511039758479964" data-ad-slot="3392381462" data-ad-format="auto">

Nyári gyümölcsök téli babáknak

Mivel az anyatej mellett az igen tápláló és vitamindús gyümölcsök jelennek meg elsőként a baba étrendjében, érdemes előre gondolkodni és biztosítani, hogy mire eljön a tél, babánk akkor se nélkülözze a friss, zamatos csemegét. A megoldás igen egyszerű: a gyümölcsöket le lehet fagyasztani.

FIGYELEM!

Anyagaink tájékoztató és ismeretterjeszto jellegűek, így nem pótolhatják az orvossal, védőnővel, gyógyszerésszel vagy más egészségügyi szakemberrel való személyes konzultációt!

A természetes gyógymód is lehet veszélyes

Az édesanya általában a legjobbat akarja a gyermekének. Az ételek közül az egészségeset és főként a vegyszer, tartósítószer, és egyéb színezőanyagtól mentes ételeket kínálja szeme fényének. Ugyanez a helyzet a gyermek megbetegedése esetén, sokan közülünk szeretné megúszni...

Almát minden formában!

Az almában nem csupán az a jó hogy az egyik vitaminokban leggazdagabb gyümölcsünk, hanem az is, hogy már a baba első ételei között szerepelhet. Ismeretes a bölcs, régi mondás: "Naponta egy alma távol tartja az orvost." Nem véletlen, hiszen az alma bőven tartalmaz létfontosságú, és egészségmegőrző anyagokat mint pl A-, B-komplex, és a héjában..

Zöldséget, gyümölcsöt, de milyen formában?

Köztudott, hogy szinte minden gyümölcs és zöldség magas vitamin és ásványi anyag forrás, sok közülük magas rosttartalma miatt kitűnő emésztésjavító hatással is bír, így az egészséges táplálkozás alapfeltétele azok napi fogyasztása. Nem kérdés, hogy ez igaz ez a a babák táplálkozására is.

Nyári gyümölcsök téli babáknak

Mivel az anyatej mellett az igen tápláló és vitamindús gyümölcsök jelennek meg elsőként a baba étrendjében, érdemes előre gondolkodni és biztosítani, hogy mire eljön a tél, babánk akkor se nélkülözze a friss, zamatos csemegét. A megoldás igen egyszerű: a gyümölcsöket le lehet fagyasztani.