A szőlő

A szőlő gazdag flavonoid forrás, mely tulajdonsága révén a rossz koleszterin ellen "dolgozik" és köztudottan szív-védő szerepet tölt be. Ez a gyermekszemnek igen tetszetős gyümölcs tele van antioxidánsokkal, különösen a sötétebb (piros, bordó) árnyalatú változatai.
Ami a szőlő fogyasztását megfontolandóvá teszi részben az, hogy ez az a gyümölcs, ami a leggyakrabban tartalmaz rovarírtó szert, éppen ezért vásárláskor kerüljük a Dél-amerikából érkezett áruk fogyasztását.
Amennyiben babánk táplálásáról van szó, bár a szőlő nem tartalmaz allergizáló anyagokat, mégis vastag héja és gömbölyded formája miatt fogyasztása esetén különösen nagy a fulladás veszélye. Ha bébiételt készítünk belőle vásárláskor válasszuk a minél kevesebb magot tartalmaző fajtákat, illetve tálaljuk püréként még akkor is, ha babánk hevesen ragaszkodna a csábító kis golyócska megkóstolásához. Mivel igen hamar megromlik, érdemes a hibátlan, sérülésmentes darabokat választani.
Bár az anioxidáns tartalma főleg a héjban található, mégis próbáljuk meghámozni, mielőtt a babaasztalra kerül.
Kitűnő szószok, püré készíthetőek egyébként e gyümölcsből, melyek tökéletesen passzolnak akár a csirke, vagy a burgonya ízéhez.

Szőlős bébiétel receptek

Csirkefalatok szőlőszószban

Hozzávalók:
  • 10 dkg kuszkusz
  • 2 dl zöldségleves
  • 3 ek oliva olaj
  • 1 tk friss citromlé
  • 1 csésze hámozott, pürésített szőlő
  • fél csésze főtt csirke felkockázva
Elkészítés: Készítsd el a kuszkuszt a csomágoláson leírtak szerint, főzéskor lehetőleg használj zöldséglevest. Ha készen van, akkor add hozzá az olajat, és a citromlevet, majd add hozzá a pürésített szőlőt. Alaposan keverd őket össze. Majd add hozzá a csirkefalatokat, ha akarod ezzel is pürésítheted az egész ételt.

Hirdetés

FIGYELEM!

Anyagaink tájékoztató és ismeretterjeszto jellegűek, így nem pótolhatják az orvossal, védőnővel, gyógyszerésszel vagy más egészségügyi szakemberrel való személyes konzultációt!

A természetes gyógymód is lehet veszélyes

Az édesanya általában a legjobbat akarja a gyermekének. Az ételek közül az egészségeset és főként a vegyszer, tartósítószer, és egyéb színezőanyagtól mentes ételeket kínálja szeme fényének. Ugyanez a helyzet a gyermek megbetegedése esetén, sokan közülünk szeretné megúszni...

Almát minden formában!

Az almában nem csupán az a jó hogy az egyik vitaminokban leggazdagabb gyümölcsünk, hanem az is, hogy már a baba első ételei között szerepelhet. Ismeretes a bölcs, régi mondás: "Naponta egy alma távol tartja az orvost." Nem véletlen, hiszen az alma bőven tartalmaz létfontosságú, és egészségmegőrző anyagokat mint pl A-, B-komplex, és a héjában..

Zöldséget, gyümölcsöt, de milyen formában?

Köztudott, hogy szinte minden gyümölcs és zöldség magas vitamin és ásványi anyag forrás, sok közülük magas rosttartalma miatt kitűnő emésztésjavító hatással is bír, így az egészséges táplálkozás alapfeltétele azok napi fogyasztása. Nem kérdés, hogy ez igaz ez a a babák táplálkozására is.

Nyári gyümölcsök téli babáknak

Mivel az anyatej mellett az igen tápláló és vitamindús gyümölcsök jelennek meg elsőként a baba étrendjében, érdemes előre gondolkodni és biztosítani, hogy mire eljön a tél, babánk akkor se nélkülözze a friss, zamatos csemegét. A megoldás igen egyszerű: a gyümölcsöket le lehet fagyasztani.