A természetes gyógymód is lehet veszélyes!

Az édesanya általában a legjobbat akarja a gyermekének. Az ételek közül az egészségeset és főként a vegyszer, tartósítószer, és egyéb színezőanyagtól mentes ételeket kínálja szeme fényének. Ugyanez a helyzet a gyermek megbetegedése esetén, sokan közülünk szeretné megúszni a gyógyszerek túl gyakori alkalmazását azok negativ hatásainak elkerülése érdekében. Ilyenkor nyúlunk a sokat hirdetett természetes gyógymódok után. Sokan vannak azonban, akik nem tudják, hogy a gyógynövényeknek, illetve egyéb természetes terápiák is lehetnek veszélyesek, sőt néha igen veszélyesek, ha azokat helytelenül, vagy épp nem a megfelelő életkorban kezdjük el alkalmazni. Minél kisebb a gyermek, annál inkább kérjük ki az orvos véleményét, mielőtt bármely terápia alkalmazásába saját szakállunkra fogunk bele.

Ime néhány azokból a nem is annyira közismert gyógymódókból, amiket kisebb gyermekek esetén jobb ha messze elkerülünk.

1. Kamilla

Az igen népszerű és felnőttek körében sokak által alkalmazott természetes gyógymód legtöbb esetben kamillával történik. A pici gyermekek esetében a kamilla azonban légúti panaszokat, sőt allergiás reakciókat válthat ki, nem beszélve a forró edény felett gőzölés egyéb veszélyeiről. Ugyanígy, kicsik esetében a kötőhártyagyulladás kezelését is más módon kell megoldani, pont a fent említett mellékhatás a bőrirritáció miatt. Belsőleg alkalmazva hasmenést okozhat.

2. A méz

A méz szintén kedvelt gyógyír megfázásos megbetegedések esetén. Kisgyermekek esetében, főleg 1 éven aluliaknál alkalmazása kerülendő, mert a bélfóra ebben a korban még nem alkalmas a feldolgozásra. Következménye allergiás reakció lehet.

3. Egyes illóolajok

Vannak illóolajok, melyeket a felnőttek előszeretettel alkalmaznak megfázásos megbetegedések esetén, pl fürdőkádba, párologtatóba cseppentve. Amellett, hogy különböző léguti rendellenességeket okozhat, igen gyakran okoznak bőrirritációt is. A menta "hideghatása" a még érzékeny gégefőt váratlanul éri, ezért légzéselakadást okozhat! Az eukaliptuszolaj szintén allergizáló.


4. Fontos!

Mivel sok betegség jár hasonló tünetekkel, így egy laikus könnyen hozhat téves diagnózist ezáltal a nem megfelelő terápiás lehetőség után nyúl. Éppen ezért, mindig kérjük ki orvosunk, gyógyszerészünk tanácsát, mielőtt bármely természetes vagy nem természetes gyógymód alkalmazásába fogunk.

Hirdetés

Nyári gyümölcsök téli babáknak

Mivel az anyatej mellett az igen tápláló és vitamindús gyümölcsök jelennek meg elsőként a baba étrendjében, érdemes előre gondolkodni és biztosítani, hogy mire eljön a tél, babánk akkor se nélkülözze a friss, zamatos csemegét. A megoldás igen egyszerű: a gyümölcsöket le lehet fagyasztani.

FIGYELEM!

Anyagaink tájékoztató és ismeretterjeszto jellegűek, így nem pótolhatják az orvossal, védőnővel, gyógyszerésszel vagy más egészségügyi szakemberrel való személyes konzultációt!

A természetes gyógymód is lehet veszélyes

Az édesanya általában a legjobbat akarja a gyermekének. Az ételek közül az egészségeset és főként a vegyszer, tartósítószer, és egyéb színezőanyagtól mentes ételeket kínálja szeme fényének. Ugyanez a helyzet a gyermek megbetegedése esetén, sokan közülünk szeretné megúszni...

Almát minden formában!

Az almában nem csupán az a jó hogy az egyik vitaminokban leggazdagabb gyümölcsünk, hanem az is, hogy már a baba első ételei között szerepelhet. Ismeretes a bölcs, régi mondás: "Naponta egy alma távol tartja az orvost." Nem véletlen, hiszen az alma bőven tartalmaz létfontosságú, és egészségmegőrző anyagokat mint pl A-, B-komplex, és a héjában..

Zöldséget, gyümölcsöt, de milyen formában?

Köztudott, hogy szinte minden gyümölcs és zöldség magas vitamin és ásványi anyag forrás, sok közülük magas rosttartalma miatt kitűnő emésztésjavító hatással is bír, így az egészséges táplálkozás alapfeltétele azok napi fogyasztása. Nem kérdés, hogy ez igaz ez a a babák táplálkozására is.

Nyári gyümölcsök téli babáknak

Mivel az anyatej mellett az igen tápláló és vitamindús gyümölcsök jelennek meg elsőként a baba étrendjében, érdemes előre gondolkodni és biztosítani, hogy mire eljön a tél, babánk akkor se nélkülözze a friss, zamatos csemegét. A megoldás igen egyszerű: a gyümölcsöket le lehet fagyasztani.