Zöldséget, gyümölcsöt, de milyen formában?

Köztudott, hogy szinte minden gyümölcs és zöldség magas vitamin és ásványi anyag forrás, sok közülük magas rosttartalma miatt kitűnő emésztésjavító hatással is bír, így az egészséges táplálkozás alapfeltétele azok napi fogyasztása. Nem kérdés, hogy ez igaz ez a a babák táplálkozására is. Mégis, különösen 1 éves kor alatt érdemes véggigondolni, hogy mely gyümölcs, ill zöldség egészíti ki babánk étrendjét a legegészségesebb, és leginkább "rizikómentes" módon. Jelen cikkben egy kis útmutatót szeretnénk kínálni a gyümölcsös és zöldséges ételek helyes elkészítéséhez.

Gyümölcsökről

A gyümölcsöknek magas a vitamin- és ásványi anyag-tartalma. Mégis van egy-két szempont, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt babánkat gyümölccsel kínálnánk. A gyümölcsök bevezetését mindig érdemes gyümölcslevekkel kezdeni, azokat forralt vízzel hígítani (kezdetben a túl magas rosttartalom sem jó) és figyelemmel kísérni azok esetleges kedvezőtlen hatásait is (székrekedés, hasmenés). Egyszerre egy gymölcsöt vezessünk be, mert így tudjuk kizárni az allergiára hajlamosítóakat.

"Rizikós" gyümölcsök:

Allergiás reakciót válthat ki:

málna, eper, ribizli, kiwi (tehát az aprómagvasok) ezeket inkább 2 éves kor után adjuk

Hasmenést okozhat:

cseresznye, sárgabarack, földieper,szőlő, szilva

Kis, gömbölyded formája miatt nagyobb a fulladás veszélye, így félbevágva, darabolva javasolt:

szőlő, koktélparadicsom

Keményebb gyümölcsöket

(alma, narancs, stb) párolva, pürésítve kínáljuk a félrenyelés elkerülése végett.

Gyümölcsök jellemzői:

alma:

már a baba első ételei között szerepelhet!, kitűnő emésztésjavító, fogyasztásával könnyebben előzhetjük meg a náthát, megfázást, így elkerülhetjük a kisgyermekkorban amúgy sem túlzottan ajánlott orvosságok szedését is!

banán:

magas a B-vitamin tartalma, de sajnos székrekedést okozhat, így fogyasztása kisebb mennyiségben ajánlott

meggy:

első gyümölcsök között adható

őszibarack:

az almához hasonlóan az első ételek között szerepelhet, magas a C és B vitamin tartalma, magas víztartalma miatt kitűnő szomjoltó, emésztésjavító, nem utolsósorban pedig szinte kivétel nélkül minden gyerek szereti

szilva:

székrekedés esetén kitűnő segítség

citrom:

magas C-vitamin tartalma, de higítás nélkül sose adjuk

egyéb citrusfélék (mandarin, narancs, grapefruit):

igen gazdag vitaminforrás, bevezetéskor azonban érdemes forralt vízzel higítani

Zöldségekről

  • A zöldségek felhasználása bébiételek készítésénél csakúgy, mint a gyümölcsöké igényel némi előzetes utánanézést. A paradicsom például bár a bébik kedvence, mégis nehezen emészthető volta miatt adása 6. hónap után ajánlott.
  • A főzeléknek szánt zöldségeket csak mosás után érdemes feldarabolni, mert így tartják meg igazán az értékes vitaminokat. A feldarabolt zöldségeket legjobb, ha rögtön felhasználjuk.
  • A zöldségeket ne főzzük, hanem pároljuk. A zöldségeket mindig fedjük le a párolás ideje alatt, sőt fedő alatt hagyjuk kihűlni szintén az értékes tápanyagok megtartása miatt.
  • A zöldégeket anyatejjel érdemes lazítani, sűrítéshez pedig rizslisz, vagy kukoricaliszt ajánlott az allergiás reakciók elkerülése végett.
  • Csakúgy, mint a gyümölcsök esetében egyszerre egy zöldséget vezessünk be, mert így tudjuk kizárni az allergiára hajlamosítóakat.

Zöldségek jellemzői

sárgarépa:

gazdag A-vitamin-forrás, már az első zöldségek között adható

paradicsom:

gazdag vitamin és ásványi anyag forrás, emésztésjavító, kisebb babáknak azonban héját eltávolítva kínáljuk (ehhez tehetjük pár percre forró vízbe, akkor a héj könnyebben távolítható el)

krumpli:

nagyon egészséges a gyomornak, folyamatosan fogyasztva segít a székrekedés ellen, tisztítja a bélbolyhokat, az első ételek között szerepelhet


Hirdetés

Nyári gyümölcsök téli babáknak

Mivel az anyatej mellett az igen tápláló és vitamindús gyümölcsök jelennek meg elsőként a baba étrendjében, érdemes előre gondolkodni és biztosítani, hogy mire eljön a tél, babánk akkor se nélkülözze a friss, zamatos csemegét. A megoldás igen egyszerű: a gyümölcsöket le lehet fagyasztani.

FIGYELEM!

Anyagaink tájékoztató és ismeretterjeszto jellegűek, így nem pótolhatják az orvossal, védőnővel, gyógyszerésszel vagy más egészségügyi szakemberrel való személyes konzultációt!

A természetes gyógymód is lehet veszélyes

Az édesanya általában a legjobbat akarja a gyermekének. Az ételek közül az egészségeset és főként a vegyszer, tartósítószer, és egyéb színezőanyagtól mentes ételeket kínálja szeme fényének. Ugyanez a helyzet a gyermek megbetegedése esetén, sokan közülünk szeretné megúszni...

Almát minden formában!

Az almában nem csupán az a jó hogy az egyik vitaminokban leggazdagabb gyümölcsünk, hanem az is, hogy már a baba első ételei között szerepelhet. Ismeretes a bölcs, régi mondás: "Naponta egy alma távol tartja az orvost." Nem véletlen, hiszen az alma bőven tartalmaz létfontosságú, és egészségmegőrző anyagokat mint pl A-, B-komplex, és a héjában..

Zöldséget, gyümölcsöt, de milyen formában?

Köztudott, hogy szinte minden gyümölcs és zöldség magas vitamin és ásványi anyag forrás, sok közülük magas rosttartalma miatt kitűnő emésztésjavító hatással is bír, így az egészséges táplálkozás alapfeltétele azok napi fogyasztása. Nem kérdés, hogy ez igaz ez a a babák táplálkozására is.

Nyári gyümölcsök téli babáknak

Mivel az anyatej mellett az igen tápláló és vitamindús gyümölcsök jelennek meg elsőként a baba étrendjében, érdemes előre gondolkodni és biztosítani, hogy mire eljön a tél, babánk akkor se nélkülözze a friss, zamatos csemegét. A megoldás igen egyszerű: a gyümölcsöket le lehet fagyasztani.