Ha egy kismamának elegendő folsavat tartalmaz a szervezete mielőtt babáját világra hozná, nagy mértékben járul hozzá a főbb születési rendellenességek megelőzéséhez. Az elmúlt évtizedben igazolódott, hogy a fogamzás előtt és a terhesség alatt megfelelő folsavpótlással több súlyos magzati fejlődési rendellenesség kockázata jelentősen mérsékelhető. A terhesség korai szakaszában például a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat csak ennek jelenlétében megy végbe hibátlanul.
Számos rendellenesség elkerülhető tehát a megfelelő folsavtartalmú étrenddel, éppen ezért szükséges már a gyermek tervezésénél multivitaminok, valamint folsavtartalmú étrendkiegészítők szedése. Terhesgondozáskor emiatt szoktak kifejezetten a leendő kismamáknak szánt vitaminokat javasolni. A legújabb kutatások szerint a fejlődési rendellenességek előfordulása az Egyesült Államokban egyes élelmiszerek kötelező folsav- és vitaminellátása óta 19%-kal csökkent. Habár ez szoros összefüggésnek tűnik, nem ismert pontosan, hogy a folsavnak, vagy más vitaminoknak köszönhető-e ez a drasztikus csökkenés. Az eddigi kutatási eredményekből valószínűsíthető (még nem bizonyított), hogy a várandós anyák vérének emelkedett homocisztein szintje (tehát a folsavnak a szükségesnél alacsonyabb szintje) a gyermekkori leukémia kialakulásával, valamint a Down-kór előfordulásának valószínűségével is kapcsolatban áll. Forrás:www.umm.edu
Mivel az anyatej mellett az igen tápláló és vitamindús gyümölcsök jelennek meg elsőként a baba étrendjében, érdemes előre gondolkodni és biztosítani, hogy mire eljön a tél, babánk akkor se nélkülözze a friss, zamatos csemegét. A megoldás igen egyszerű: a gyümölcsöket le lehet fagyasztani.
Anyagaink tájékoztató és ismeretterjeszto jellegűek, így nem pótolhatják az orvossal, védőnővel, gyógyszerésszel vagy más egészségügyi szakemberrel való személyes konzultációt!
Az édesanya általában a legjobbat akarja a gyermekének. Az ételek közül az egészségeset és főként a vegyszer, tartósítószer, és egyéb színezőanyagtól mentes ételeket kínálja szeme fényének. Ugyanez a helyzet a gyermek megbetegedése esetén, sokan közülünk szeretné megúszni...
Az almában nem csupán az a jó hogy az egyik vitaminokban leggazdagabb gyümölcsünk, hanem az is, hogy már a baba első ételei között szerepelhet. Ismeretes a bölcs, régi mondás: "Naponta egy alma távol tartja az orvost." Nem véletlen, hiszen az alma bőven tartalmaz létfontosságú, és egészségmegőrző anyagokat mint pl A-, B-komplex, és a héjában..
Köztudott, hogy szinte minden gyümölcs és zöldség magas vitamin és ásványi anyag forrás, sok közülük magas rosttartalma miatt kitűnő emésztésjavító hatással is bír, így az egészséges táplálkozás alapfeltétele azok napi fogyasztása. Nem kérdés, hogy ez igaz ez a a babák táplálkozására is.
Mivel az anyatej mellett az igen tápláló és vitamindús gyümölcsök jelennek meg elsőként a baba étrendjében, érdemes előre gondolkodni és biztosítani, hogy mire eljön a tél, babánk akkor se nélkülözze a friss, zamatos csemegét. A megoldás igen egyszerű: a gyümölcsöket le lehet fagyasztani.