Folsavval a baba védelmében

Ha egy kismamának elegendő folsavat tartalmaz a szervezete mielőtt babáját világra hozná, nagy mértékben járul hozzá a főbb születési rendellenességek megelőzéséhez. Az elmúlt évtizedben igazolódott, hogy a fogamzás előtt és a terhesség alatt megfelelő folsavpótlással több súlyos magzati fejlődési rendellenesség kockázata jelentősen mérsékelhető. A terhesség korai szakaszában például a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat csak ennek jelenlétében megy végbe hibátlanul.

Számos rendellenesség elkerülhető tehát a megfelelő folsavtartalmú étrenddel, éppen ezért szükséges már a gyermek tervezésénél multivitaminok, valamint folsavtartalmú étrendkiegészítők szedése. Terhesgondozáskor emiatt szoktak kifejezetten a leendő kismamáknak szánt vitaminokat javasolni. A legújabb kutatások szerint a fejlődési rendellenességek előfordulása az Egyesült Államokban egyes élelmiszerek kötelező folsav- és vitaminellátása óta 19%-kal csökkent. Habár ez szoros összefüggésnek tűnik, nem ismert pontosan, hogy a folsavnak, vagy más vitaminoknak köszönhető-e ez a drasztikus csökkenés. Az eddigi kutatási eredményekből valószínűsíthető (még nem bizonyított), hogy a várandós anyák vérének emelkedett homocisztein szintje (tehát a folsavnak a szükségesnél alacsonyabb szintje) a gyermekkori leukémia kialakulásával, valamint a Down-kór előfordulásának valószínűségével is kapcsolatban áll. Forrás:www.umm.edu

Terhesség alatti komplikációk, melyek elkerülhetőek

Nyitott gerinc A magzat növekedését és fejlődését leginkább a sejtosztódás határozza meg. Ilyenkor a megfelelő mennyiségű folsav bevitele rendkívül fontos, méghozzá a DNA és RNA szintézisben betöltött szerepe miatt. Hiánya olyan velőcsőzáródási rendellenességeket okozhat a magzatnál az agy és a gerinc kifejlődésekor, mint például az anencephalia, amikor az agy és koponya nem fejlődik megfelelően, vagy a spina bifida, azaz a nyitott gerinc, amelyek szélsőséges esetben akár a magzat halálát is okozhatják. Ezek a rendellenességek a fogantatás utáni 21 és 27-ik nap között jelenhetnek meg, tehát olyan időszakban, amikor a nők egy része még nem is tud terhességéről. Mielőtt törvénybe foglalták az egyes élelmiszerek folsavval történő ellátását, a nyitott gerincűség előfordulási valószínűségét 0,001-re becsülték, azaz átlagosan 1000 születésből 1 esetben fordult elő ilyen rendellenesség. Véletlenszerűen vizsgáltak olyan nőket, akik folsav-kiegészítéssel kombinált változatos étrendet követtek, amit a fogamzás előtt egy hónappal kezdtek el, és azután egy hónappal még folytatták azt. A tapasztalatok szerint a nyitott gerincűség előfordulásának valószínűsége 60 - 100%-kal csökkent. Ezek és más kutatások eredményei arra ösztönözték az Egyesült Államok Közegészségügyi Szolgálatát, hogy javasolják a fogamzóképes nőknek naponta 400 mikrogramm folsav bevételét ezen rendellenességek elkerülésére. (Az összes fogamzóképes hölgynek tehát, mivel a folsavnak a szervezetben már a fogantatás után, a terhesség legelső szakaszától kezdve jelen kell lennie.) Mivel azonban ezt a jó tanácsot a nőknek csak valamivel kevesebb, mint a fele fogadta meg, a születési rendellenességek csökkentése érdekében törvénybe foglalták a gabonafélékből készült élelmiszerek ellátását folsavval. Ennek eredményeképp egy átlagember étrendjével bevitt folsavmennyiséget napi 100 mikrogrammal kívánták növelni, de az élelmiszergyártók nagy mennyiségű folsav-felhasználása miatt a gyakorlatban valószínűleg ennél nagyobb mértékben nőtt az emberek átlagos bevitele ebből az anyagból.

Vetélés

Számos orvos és természetgyógyász ajánlja a várandós nőknek, hogy a vetélés elkerülése érdekében szedjenek naponta 50 mg komplex B vitamint és 800 - 1000 mikrogramm folsavat. Ezeknek a tanácsoknak a tudományos alapját azok a tanulmányok képezik, amelyek szerint összefüggés van a nem megfelelő homocisztein-szint és a vetélések gyakori előfordulása között. Ez az összefüggés azonban nem bizonyított teljes mértékben, mivel a szakértők szerint szinte lehetetlen meghatározni, hogy egy spontán vetélés vajon a vér alacsony folsavtartalma, vagy egyéb tényezők miatt következett-e be. Egy nő spontán vetélésének általában nincs közvetlen magyarázó oka.

Egyéb szülési komplikációk

Megfelelő mennyiségű folsav bevitele további szülési komplikációkat is képes megelőzni. Ilyenek például a szív fejlődési rendellenességeinek egyes fajtái, valamint a végtag deformációk. Sajnos ezek a megállapítások szintén nem támaszthatók alá olyan egyértelmű tényekkel, mint a nyitott gerincűség. Azoknál azonban, akik a terhességük alatt a szükségesnél kevesebb folsavat visznek be az étkezéssel, nagyobb valószínűséggel lesz a gyermek koraszülött, ill. túlságosan alacsony testsúllyal születhet meg. Manapság az emelkedett homocisztein szintet tekintik az alacsony folsavszint indikátorának, és egyre inkább párhuzamot vonnak ezen hiányosság és a vetélés, valamint különféle egyéb szülési komplikációk kialakulása között. Ezek elkerülése végett tehát mindenképp érdemes naponta gondoskodni a megfelelő folsav-pótlásról (lsd.: "folsav-források") már a fogantatás előtt, valamint később a terhesség alatt még a magzat gerincének teljes kifejlődése és lezáródása után is. Forrás: lpi.oregonstate.edu


Hirdetés

Nyári gyümölcsök téli babáknak

Mivel az anyatej mellett az igen tápláló és vitamindús gyümölcsök jelennek meg elsőként a baba étrendjében, érdemes előre gondolkodni és biztosítani, hogy mire eljön a tél, babánk akkor se nélkülözze a friss, zamatos csemegét. A megoldás igen egyszerű: a gyümölcsöket le lehet fagyasztani.

FIGYELEM!

Anyagaink tájékoztató és ismeretterjeszto jellegűek, így nem pótolhatják az orvossal, védőnővel, gyógyszerésszel vagy más egészségügyi szakemberrel való személyes konzultációt!

A természetes gyógymód is lehet veszélyes

Az édesanya általában a legjobbat akarja a gyermekének. Az ételek közül az egészségeset és főként a vegyszer, tartósítószer, és egyéb színezőanyagtól mentes ételeket kínálja szeme fényének. Ugyanez a helyzet a gyermek megbetegedése esetén, sokan közülünk szeretné megúszni...

Almát minden formában!

Az almában nem csupán az a jó hogy az egyik vitaminokban leggazdagabb gyümölcsünk, hanem az is, hogy már a baba első ételei között szerepelhet. Ismeretes a bölcs, régi mondás: "Naponta egy alma távol tartja az orvost." Nem véletlen, hiszen az alma bőven tartalmaz létfontosságú, és egészségmegőrző anyagokat mint pl A-, B-komplex, és a héjában..

Zöldséget, gyümölcsöt, de milyen formában?

Köztudott, hogy szinte minden gyümölcs és zöldség magas vitamin és ásványi anyag forrás, sok közülük magas rosttartalma miatt kitűnő emésztésjavító hatással is bír, így az egészséges táplálkozás alapfeltétele azok napi fogyasztása. Nem kérdés, hogy ez igaz ez a a babák táplálkozására is.

Nyári gyümölcsök téli babáknak

Mivel az anyatej mellett az igen tápláló és vitamindús gyümölcsök jelennek meg elsőként a baba étrendjében, érdemes előre gondolkodni és biztosítani, hogy mire eljön a tél, babánk akkor se nélkülözze a friss, zamatos csemegét. A megoldás igen egyszerű: a gyümölcsöket le lehet fagyasztani.